fbpx
Vem älskar inte Italienska Ostar

Det Italienska köket består av en mängd olika ostar, det är inte alltid lätt att veta vilken ost som finns och dess användning i maten. Varje region i Italien har sitt eget tillverkningssätt och många olika sorters mjölk används för dess tillverkning, som buffel, ko, get, får mjölk mm. Det finns några få som vi alla känner till som mozarella, hårdost och mjukost, men här nedan kan ni lära känna de Italienska ostar som vi på La Famiglia använder i våra maträtter, för att ge den perfekta Italienska smaken till våra gäster.

Fior Di Latte

Fior di latte | Napolitansk Pizza

Fior Di Latte är en halvmjuk färskost gjord på Italiensk stil Mozzarella och tillverkas av opastöriserad komjölk. Mjuk och elastisk konsistens som passar perfekt för pizza och som även pryder andra Italienska rätter för denna super smältande egenskap.

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

Denna ost benämns efter sitt första tillverkningsområde mellan städerna Parma och Reggio Emilia i norra Italien. Både Parmigiano-Reggiano och Parmesan är skyddade under sitt tillverkningsområde, (PDO) Tillverkningen sker under stränga lagar och får endast ske i detta område,  namnet Parmesan kan användas för all liknande ostar som tillverkas under det Italienska  namnet hänvisat till PDO (Parmigiano-Reggiano).  Den kallas för ”ostarnas kung”, och praktiskt perfekt ost. Denna ost rivs över pastarätter, blandas i soppor och risotto eller rivs över andra rätter som sallader. Man kan också steka denna ost och njuta som snacks.

Grana Padano

Tillhör från det Norra italienska området Po älvdalen. Denna ost är väldigt lik Parmigiano-Reggiano ost och tillverkas med färre regler, den har en hård, smulig konsistens och är gjord med opastöriserad komjölk som är halv skummad genom en naturlig krämig process. Liksom Parmigiano Reggiano är Grana Padana en hårdost som kokas och bevaras i 9 månadet för dess bästa smak. De yngre Grana Padano ost som inte bevaras under flera år, lite yngre Grana Padana har liknande konsistens som Parmigiano Reggiano som är mindre smulig, mildare i smaken och mindre komplex i smaken än den välkända gamla Parmigiano ost.

Buffelmozzarella

Buffelmozzarella

Mozzarellaost är det mest använda och mest populära osten inom Italiensk ostarna. Traditionellt tillverkades Mozzarellaost enbart av Buffelmjölk, men numera väljer många tillverkare en mindre kostsam mjölk som komjölk för Mozarella tillverkning. Den traditionella buffelmozzarellan är lättare i sin konsistens än den som tillverkas av komjölk. Så om du verkligen bjuda din gäster på en riktig Mozzarella ska det vara ” Mozzarella di Bufala”. Färsk Mozzarella bevaras och säljs i dess saltvatten för att bevara dess färskhet och för att hindra att den torkas ut. Mozzarella syns i all Italiensk mat, pryder dess sallader och självklart det mest omtyckta pizza.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *